για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία

για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
...................................................για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
Δεν έχουμε δεν πληρώνουμε....
"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ισπανικός Εμφύλιος & Αναρχικοί


Στις 17 Ιουλίου του 1936, στην Ισπανία, στα πρόθυρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξεσπάει εμφύλιος πόλεμος μεταξύ εθνικιστών πραξικοπηματιών και των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας.
Οι εθνικιστές, υπό την ηγεσία του Φρανσίσκο Φράνκο, θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι δημοκρατικοί, οι κομμουνιστές και οι αναρχικοί, προετοιμάζονται να αποκρούσουν τον Φράνκο ο οποίος θα εισβάλλει σε κάθε μία απ’τις μεγάλες Ισπανικές πόλεις.
Σε αυτό το ντοκυμαντέρ, θα παρακολουθήσετε την αυτοοργάνωση και προετοιμασία της Βαρκελώνης για πόλεμο, και κατ’επέκταση όλης της Καταλονίας, στην οποία κυριαρχούσαν οι αναρχικοί. Περίπου 1 εκατομμύριο μέλη της αναρχικής οργάνωσης CNT αλλά και πολλοί περισσότεροι συμμετέχουν στην οχύρωση της πόλης, όμως κάνουν και κάτι παραπάνω. Οργανώνουν βάσει των αναρχικών ιδεωδών την πόλη: καταργούν τις ιεραρχίες, κολλεκτιβοποιούν τις εκτάσεις γης, καταργούν το χρήμα και άλλα πολλά
Τίτλος: Μέσα στην επανάσταση
Παραγωγή: Λέσχη των Ισοπεδωτών
Επικοινωνία: isopedotes@yahoo.gr , http://www.youtube.com/user/isopedotes και http://eleftheriakos.blogspot.com/
Διαθέσιμο για download εδώ http://anatolikos.net/video/

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Τα γεγονότα στην Τυνησία και την Αλβανία αποδεικνύουν ότι το ενδεχόμενο οι πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, είναι πάντοτε ανοικτό.


Η ανήμπορη...κοινωνική εξέγερση




Τα γεγονότα στην Τυνησία και την Αλβανία αποδεικνύουν ότι το ενδεχόμενο οι πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, είναι πάντοτε ανοικτό. Και ότι σε καταστάσεις κοινωνικής έντασης αρκεί μια σπίθα για να ανατιναχθεί το σύμπαν. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα πρόσφατα γεγονότα έλαβαν χώρα σε κράτη περιφερειακά του «δυτικού κόσμου».
Στη Δύση ο γερασμένος πληθυσμός  είναι πολύ» μαλθακός» για να προβεί σε τέτοιες ενέργειες μαζικού χαρακτήρα. Ο πολίτης της «αναπτυγμένων κρατών» “ιδιωτικοποιεί” την κρίση, κοιτά πως θα τα βγάλει πέρα σε ατομικό επίπεδο, διστάζει να κοινοποιήσει τη δεινή οικονομική του κατάσταση. Κάποιοι λίγοι οδηγούνται στην αυτοκτονία, χωρίς καν να έχει αντιληφθεί ο περίγυρος τους το «αδιέξοδό» τους.

Εξαίρεση αποτέλεσαν οι ταραχές στη Βρετανία, στις οποίες όμως συμμετείχαν οι φοιτητές, οι οποίοι έβλεπαν το όνειρο της ολοκλήρωσης των σπουδών τους να γίνεται εφιάλτης. Στη Γαλλία πριν από μερικά χρόνια η εξέγερση είχε εθνικά χαρακτηριστικά, στο βαθμό που στα γεγονότα πρωτοστάτησαν μετανάστες δεύτερης γενιάς, οι οποίοι ζουν σε μεγάλο βαθμό απόβλητοι, στα γκέτο,στις παρυφές της γαλλικής κοινωνίας.
“Στην Ελλάδα τι θα γίνει;” είναι το ερώτημα όλων. Θα υπάρξει κοινωνική εξέγερση, όπως προβλέπουν πλέον πολλοί; Προς το παρόν, η λεγόμενη μικροαστική τάξη δείχνει μεγάλη αντοχή στην πίεση των εισοδημάτων της, η έκρηξη της ανεργίας δημιουργεί τάξεις νεόπτωχων, οι οποίοι όμως «ιδιωτικοποιούν» την πολύ δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ο θεσμός της οικογένειας δημιουργεί ανάχωμα προς την περιθωριοποίηση.
Το οικονομικό «πρόβλημα» του καθενός είναι υποκειμενικό και τις περισσότερες φορές  σχετικό. Συχνά έγκειται στην αδυναμία ευρύτερων στρωμάτων να διατηρήσουν ένα δαπανηρό τρόπο ζωής στον οποίο είχαν εθιστεί. Άρα πολλοί περιορίζουν δραστικά το «λίπος», κόβοντας καταναλωτικές συνήθειες και επικεντρώνονται απλώς στην «αναπαραγωγή της εργατικής τους δύναμης» , στην στοιχειωδώς δηλαδή αξιοπρεπή τους διαβίωση.
Αλλά και σε ιδεολογικό επίπεδο, τα μικροαστικά αυτά στρώματα δείχνουν μια απέχθεια προς τις μαζικές κινητοποιήσεις αλλά και τη χρήση βίας. Έχουν βαθιά πίστη στο «σύστημα» και θεωρούν ότι μετά την κρίση θα έχουν και πάλι μία «θέση κάτω από τον ήλιο». Κινήματα όπως το «δεν πληρώνω» θα έχουν πάντα πέραση στη χώρα μας, καθώς εκδηλώνονται ατομικά (σπρώχνω τη μπάρα και φεύγω) και ενσωματώνουν την εγγενή απειθαρχία προς τη κρατική εξουσία και τον κάθε είδους εξαναγκασμό.
Συμπερασματικά,  η κοινωνική έκρηξη θα έλθει όταν οι πολίτες δεν θα έχουν να χάσουν τίποτα άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους.
Αλλά φαίνεται ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Μικρός Οδυσσέας
http://helleniclegion.blogspot.com/2011/01/blog-post_5358.html

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στη Γαλλία και την Ελβετία πανηγυρίζοντας την πτώση του Τυνήσιου προέδρου Μπεν Αλι.

Χιλιάδες ξεχύθηκαν πανηγυρίζοντας στους δρόμους της Γαλλίας και της Ελβετίας

...για την πτώση του Τυνήσιου προέδρου Μπεν Αλι


Στο Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Λιόν, τη Λιλ και την Τουλούζη χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την πτώση του Μπεν Αλι, κυρίως Τυνήσιοι, Γαλλο-τυνήσιοι και εκπρόσωποι της γαλλικής αριστεράς. Περίπου χίλιοι διαδηλωτές πανηγύρισαν επίσης στη Λοζάνη και τη Γενεύη της δυτικής Ελβετίας.

“Ζήτω η επανάσταση στην Τυνησία”, “Ολη η εξουσία στο λαό”, “Μπεν Αλι δολοφόνε”, “Τιμή στους μάρτυρές μας”
ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ σε αρκετές συγκεντρώσεις εκτός από τις σημαίες της Τυνησίας κυμάτιζαν και οι σημαίες της Αλγερίας και του Μαρόκου και πολλοί ζητούσαν την πτώση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

"Έγινε η επανάσταση, τίποτα δε θα είναι πια ίδιο, δεν θα αφήσουμε να κλέψουν τη νίκη του λαού" δήλωσε ένας 17χρονος μαθητής από το Παρίσι. "Το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα. Είναι δυνατό να κυνηγήσουμε τους εγκληματίες" είπε ο Ανίς Μανσουρί, μέλος της Ένωσης Τυνήσιων στην Ελβετία.
*εφημ. "Ελευθεροτυπία"

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Αλλαγή σελίδας μετά τα αιματηρά επεισόδια στην Τυνησία

Αλλαγή σελίδας στην Τυνησία καθώς ο πρόεδρος Ζίν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι εγκατέλειψε τη χώρα μετά από 23 χρόνια διακυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου της χώρας, σύμφωνα με το Συνταγματικό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, ότι αναλαμβάνει αυτός την προσωρινή προεδρία.



Ωστόσο η ανώτατη νομική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι τη θέση αυτή θα αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής και ότι θα πρέπει να διενεργηθούν εκλογές, το αργότερο σε 60 ημέρες.
Το βράδυ της Παρασκευής οι ταραχές συνεχίστηκαν και το BBC μετέδωσε ότι σκηνές χάους εκτυλίσσονται στην πρωτεύουσα με δημόσια κτίρια αλλά και τον σιδηροδρομικό σταθμό να τυλίγονται στις φλόγες . Το πρωί του Σαββάτου, εκατοντάδες στρατεύματα περιπολούν στην πόλη, οι δρόμοι της οποίας είναι σχεδόν έρημοι από κόσμο.

Τελευταία ενημέρωση: 

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η κοινωνία βυθίζεται στο σκοτάδι! Αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα 700.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

    700.000 αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα   

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Οικονομικών
- Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Και την κα Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: Η κοινωνία βυθίζεται στο σκοτάδι! Αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα 700.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις!



Τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας υφίστανται σήμερα τη σφοδρότερη επίθεση ενάντια στο δικαίωμά τους για αξιοπρεπή διαβίωση. Έχουν φτάσει να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων τους για τις πιο βασικές ανάγκες τους, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για το 10μηνο του 2010 στη ΔΕΗ, οι απλήρωτες συνδέσεις νοικοκυριών αλλά και μικρών και μεσαίων εμπορικών πελατών φτάνουν τις 700.000, που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής πελατειακής βάσης του οργανισμού. Ο αριθμός των καταναλωτών που θα αδυνατούν να αποπληρώσουν, θα μεγαλώνει συνεχώς αν ληφθεί υπ’ όψη ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ζητήσει έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για αυξήσεις 14% από 01/01/2011, που σε βάθος τριετίας θα ξεπεράσουν το 50% στα οικιακά τιμολόγια για τις χαμηλές καταναλώσεις και 4% έως 15% για τις μεσαίες.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, που σε συνδυασμό με τις ευρύτερες ανατιμήσεις, τις περικοπές των αποδοχών, τις μειώσεις εισοδημάτων, τη αυξανόμενη ανεργία, την ύφεση στην αγορά, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή ιδιαίτερα για τα φτωχά στρώματα.

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί σαν συνέπεια της πολιτικής που έχει επιβληθεί από κυβέρνηση και Τρόϊκα, μέσω μνημονίου.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη και στοιχειώδες καθήκον της πολιτείας να ενισχύσει και να βοηθήσει ομάδες με χαμηλά εισοδήματα καθώς και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά για την κάλυψη βασικών αναγκών τους
Επειδή οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν σ’αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Επειδή η ΔΕΗ είναι κερδοφόρα επιχείρηση (κέρδη 1,5 δις. Ευρω για το 2009) και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αγαθό απαραίτητο για την ανθρώπινη διαβίωση του πολίτη, που πρέπει να παράγεται και να διανέμεται από το κράτος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί και η κα. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να αποσύρετε τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων Δ.Ε, μετά την επικίνδυνη πορεία που καταγράφεται στην ανεργία, τον πληθωρισμό την ύφεση και την μείωση των εισοδημάτων, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας;

2. Είναι στις προθέσεις σας να παρέμβετε στη ΔΕΗ, να θεσπίσει ειδικό χαμηλότερο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εισόδημα κάτω από 17.500€, για τις χαμηλές καταναλώσεις και ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες;

Ο ερωτών βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης